Biały osad na dnie dzbanka z pewnością nie prezentuje się efektownie, często odbierając chęć na filiżankę pobudzającej kawy czy aromatycznej herbaty. Za jego obecność odpowiada kamień, który w czajniku może osadzać się regularnie. Jeśli zastanawiasz się, czym odkamienić naczynie i czy ocet, kwasek cytrynowy bądź soda mogą usunąć nalot równie skutecznie jak chemiczne preparaty, ten tekst jest dla Ciebie. Poznaj sprawdzone sposoby na odkamienianie!
Kamień w czajniku – skąd się bierze?
Za gromadzenie się nieprzyjemnych śladów na ściankach oraz dnie naczyń kuchennych odpowiada zbyt twarda woda w kranach. W trakcie podgrzewania cieczy wytrąca się osad z wapnia, który po wyschnięciu przyjmuje postać nieestetycznego, białego nalotu. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że mocno zanieczyszczone kamieniem urządzenia nie tylko odbierają wielu osobom chęć do korzystania z nich, ale także pobierają więcej energii i mogą łatwiej ulec zepsuciu. Właśnie dlatego polecamy, by odkamienianie czajnika wykonywać regularnie.
Odkamienianie czajnika – najlepsze metody
Poniżej znajdziesz sprawdzone sposoby na to, jak usunąć kamień szybko i bezpiecznie. Pamiętaj, że można skorzystać zarówno z domowych metod, takich jak ocet czy kwasek cytrynowy, jak i profesjonalnych produktów do odkamieniania.
Odkamieniacz ze sklepu
Niezawodną metodą na to, by uporać się z kredowym osadem na naczyniach, są dostępne w sklepach środki, popularnie nazywane odkamieniaczami. Mogą mieć postać proszku, płynu lub tabletki, a zastosowane zgodnie z instrukcją producenta pozwalają szybko pozbyć się kamienia z czajnika.
Odkamienianie czajnika octem
Wiele osób po chemiczne preparaty sięga jednak w ostateczności, gdy zawodzą domowe sposoby, stosowane przez nasze mamy i babcie. Jedną z naturalnych metod jest odkamienianie octem, które pozwala poradzić sobie nawet z najbardziej uciążliwymi zanieczyszczeniami. Aby usunąć kamienny nalot, przygotuj roztwór octu z wodą w proporcjach 1:1, następnie wlej go do dzbanka i zagotuj. Pozostaw zawartość na co najmniej półtorej godziny, a następnie wylej i kilkakrotnie zagotuj czystą wodę.
Jak usunąć kamień kwaskiem cytrynowym?
Wśród domowych sposobów będących odpowiedzią na pytanie, czym można odkamienić czajnik, od lat króluje kwasek cytrynowy. To w pełni bezpieczna i naturalna metoda, dlatego możesz stosować ją bez żadnych obaw. Wystarczy, że będziesz postępować według poniższych wskazówek.
-
Wsyp saszetkę kwasku do dzbanka.
-
Wlej do naczynia wodę.
-
Zagotuj mieszaninę i pozostaw ją na kilka godzin.
-
Wylej zawartość i kilka razy zagotuj czystą wodę, by usunąć resztki kamienia.
Czym odkamienić czajnik – soda oczyszczona równie skuteczna
Kolejnym produktem do odkamieniania, który większość z nas posiada w domach, a który doskonale sprawdza się w walce z kamieniem, jest soda oczyszczona. Ten popularny, tani, a przy tym niezwykle skuteczny środek pomoże Ci odkamienić dzbanek nawet pomimo grubszych warstw osadu. Do 1,5 litra wody wsyp 4 stołowe łyżki sody, a następnie dokładnie wymieszaj roztwór i przelej go do naczynia. Odstaw czajnik na godzinę, a potem wylej jego zawartość. Jeśli w środku wyczujesz charakterystyczny zapach sody mimo płukania, zagotuj wodę, by pozbyć się drażniącej woni.
Coca-Cola pomoże zlikwidować osad
Nieoczywistą, choć efektywną metodą na to, jak usunąć kamień z czajnika, jest użycie… Coca-Coli! Mieszanina wody ze szklanką popularnego napoju, pozostawiona na kilka godzin, doskonale poradzi sobie z delikatniejszym nalotem. Pamiętaj, by po zakończonym czyszczeniu dokładnie umyć dzbanek lub zagotować wodę, aby pozbyć się resztek coli i jej charakterystycznego zapachu.
Dbaj o swój czajnik i nie martw się kamiennym osadem
Nasze porady dotyczące tego, jak i czym odkamienić czajnik, z pewnością pomogą uporać się z uciążliwym osadem, spowodowanym twardą wodą w rurach. Warto jednak odpowiednio dbać o swoje urządzenia - wówczas odkamienianie będzie ostatecznością. Jak robić to prawidłowo? Długoterminowym i niedrogim rozwiązaniem może okazać się kupno dzbanka filtrującego, który usunie cząsteczki wapnia zanim wraz z wodą trafią one do gotowania. W przypadku wyjątkowo twardej wody warto rozważyć inwestycję w profesjonalne filtry zmiękczające.