MG Home
Koszyk
do kasy suma: 0,00 zł

Darmowa dostawa powyżej 500.00zł!

dodaj do przechowalni

Dlaczego nierdzewne garnki rdzewieją

Producenci naczyń i sztućców używają w procesie wytwórczym stopów stali szlachetnych z wysokimi dodatkami chromu i niklu. Dla przykładu oznaczenie stali 18/10 oznacza, że w skład stopu wchodzi 18% chromu i 10% niklu. Stal tego typu faktycznie ma wysoką odporność na korozję, ponieważ metal wchodzi z powierzchniową reakcję z powietrzem i tworzy tak zwaną warstwę pasywną (tlenki chromu), która zapobiega utlenianiu się zawartego w stali żelaza. Niestety warstwa ta nie jest niezniszczalna i jej uszkodzenia mogą doprowadzić do faktycznej korozji.

Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że nie każde przebarwienie na stali nierdzewnej to od razu korozja i taki garnek niekoniecznie musi wylądować na śmietniku. Przede wszystkim drobne, ciemne plamki, czy niewielkie tęczowe wykwity co do zasady nie dyskwalifikują naczynia. Powstają one w wyniku reakcji chemicznej z kwasami i solami zawartymi w żywności.

Jednym z najczęstszych błędów przy gotowaniu w naczyniach ze stali nierdzewnej jest sypanie soli do garna z zimną wodą. Sól w postaci krystalicznej ma wtedy bezpośredni kontakt z metalem i wchodzi w punktowe reakcje. Sól powinniśmy zawsze wsypywać do już gotującej się wody, żeby natychmiast się rozpuściła.

Podobnym błędem jest dłuższe przechowywanie kwaśnych potraw w nierdzewnych garnkach. Kwasy z owoców czy warzyw wchodzą w reakcję z powierzchnią naczynia i zostawiają brzydkie przebarwienia i wykwity.

Podobnie sytuacja ma się z myciem sztućców i naczyń ze stali nierdzewnej w zmywarkach. Kombinacja wysokiej temperatury i agresywnych środków myjących nie jest obojętna dla większości tańszych stopów stali nierdzewnej, naczynia takie należy wytrzeć do sucha zaraz po wyjęciu ze zmywarki.

Jednak w przypadku tańszych garnków, wykonanych ze słabszych stopów stali możemy mieć do czynienia z miejscowym rdzewieniem, które raczej dyskwalifikuje takie naczynie z dalszego użytku. Wżery takie jak na zdjęciu powstają najczęściej w wyniku długotrwałej ekspozycji na niekorzystne czynniki (sól w garnku z zimną wodą stojąca przez dłuższy czas, kwaśna zupa przechowywana przez kilka dni). W jednostkowych przypadkach może to być także efektem wad w samym procesie wytwarzania stopu stali chromowej, a im niższa klasa stali nierdzewnej, ty ryzyko pojawienia się takich wad jest większe.

do góry
Szablon Shoper Icon™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl